En düşük emekli maaşına gelecek zam için net rakamlar belli oldu! İşte detaylar...

En düşük emekli maaşına gelecek zam için net rakamlar belli oldu! İşte detaylar...

En düşük emekli maaşına gelecek zam için net rakamlar belli oldu! İşte detaylar...

Temmuz ayında gerçekleşecek olan emekli kök maaş zammı ve en düşük emekli maaşı düzenlemesi, ülke genelinde 16 milyon vatandaşın dikkatle takip ettiği bir konu olarak öne çıkıyor. Emekli zammı için Merkez Bankası'nın anket sonuçları ve Nisan ayı enflasyon rakamları, güçlü bir hesaplama temeli oluşturuyor. Bu çerçevede kök maaş zammıyla birlikte SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 4 ek ödeme almış olacaklar. Peki en düşük emekli maaşı ne kadar, kaç TL olacak?

Emekli maaş artışı için atılacak adımlar yakından takip ediliyor. Temmuz ayında gerçekleşecek olan emekliye zam düzenlemesi, SSK, Bağ-Kur ve memur emeklilerinin maaş artışlarını enflasyon rakamlarına göre şekillendirecek. Özellikle Ocak döneminde 10 bin TL olarak belirlenen en düşük emekli maaşı da bu düzenleme kapsamında artırılacak. İşte kuruşu kuruşuna yeni maaş hesaplamaları

OCAK KÖK MAAŞ ZAMMI YÜZDE 49,25 OLARAK BELİRLENDİ

SSK, Bağ-Kur emekli zammı Ocak 2024 döneminde yüzde 37,57'den yüzde 11,68'lik ek zam ile yüzde 49,25'e yükseltilerek memur zammı ile eşitlendi. En düşük emekli maaşı da 10 bin TL olarak belirlendi. Bu dönemde en düşük memur emeklisi maaşı da 14 bin 740 TL oldu.

EMEKLİ REFAH PAYI MASADA OLACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, enflasyon rakamlarına göre emekli maaşlarının yeniden değerlendirileceğini açıkladı. Buna göre 6 aylık enflasyon rakamlarının belli olması sonrası emekliler için refah payı masada olacak. Refah payı ve en düşük emekli maaşı düzenlemesi için Meclis düzenlemesi gerekiyor.

NİSAN AYI ENFLASYONU YÜZDE 3,18

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Tüketici Fiyat Endeksi'ni Ocak'ta %6,70, Şubat ayında %4,53 ve Mart ayında %3,16 olarak açıkladı. Geçtiğimiz haftada Nisan ayı enflasyon veriside belli oldu. Buna göre TÜFE aylık bazda %3,18, yıllık bazda 17 ayın zirvesine yükselerek %69,80 oldu.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI İÇİN EN GÜÇLÜ FORMÜL

6 aylık enflasyon ortaya çıkacak ve bu rakamlara göre refah payı masaya yatırılacak. Bunların dışında 10 bin TL olarak uygulanan en düşük emekli maaşı için yeni düzenleme bekleniyor.

1. FORMÜL: 6 aylık enflasyon beklentisi olan yüzde 25,39'a göre hesap yapıldığında en düşük emekli maaşı 12 bin 500 TL civarında belirlenecek.

2. FORMÜL: En düşük emekli maaşı için en güçlü 2. senaryo ise 1 yıllık enflasyon beklentisi hesabı oldu. Burada Haziran sonrası yıllık enflasyonun yüzde 35-40 bandına oturması bekleniyor. Buna göre hesap yapıldığında en düşük emekli maaşının 13.500-14.000 TL civarında olabileceği hesaplandı.

En düşük emekli maaşı 'Resen' verilen kararla belirleniyor ve Meclis düzenlemesi gerekiyor. Ancak enflasyon verileri yeni rakam belirlenirken önemli bir kıstas olarak masada bulunuyor.

MEMUR EMEKLİSİ TABAN AYLIĞI 17 BİN 500 TL'Yİ AŞACAK

Yine bu hesaplar dikkate alındığında en düşük memur emeklisi maaşının da 17 bin 500 TL'yi aşması bekleniyor.